Template By: NazTarin.Com
فال حافظ
قالب های نازترین
به نام اهورا مزدا
تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان هرگز نخواب کوروش و آدرس kooroshpedia.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
با تشکر
معماری ساسانی اشاره به سبکی از معماری ایرانی دارد که در دوران ساسانیان به اوج پیشرفت خود رسید. از بسیاری جهات، دوره سلسله ساسانی (۲۲۴-۶۵۱ میلادی) شاهد بیشترین دستاوردهای تمدن ایرانی بودهاست. همچنین سلسله ساسانی آخرین امپراتوری بزرگ ایرانی قبل از تسلط مسلمانان بودهاست. در حقیقت بسیاری از آنچه بعدها به عنوان فرهنگ اسلامی، معماری، نوشتار و دیگر مهارتها شناخته شد متعلق به ایرانیان بود که در جهان اسلام گسترده شد.
سلسله ساسانی، همانند هخامنشی، از استان فارس سرچشمه گرفت است. آنها خود را جانشینان هخامنشیان میدانستند که بعد از دورههای هلنی و سلسله پارت برای بازگرداندن عظمت ایران تلاش میکردند. اما در معماری، با احترام به معماری ساسانی[۱]، روش آنها را پی نگرفتند و بیشتر از معماری عیلامی که معماری بومآورد تریست سرمشق میگیرند. شاید دلیل آن را بتوان در عدم توانایی حکومت ساسانی در به کار بردن مصالح گرانقیمت و کمیاب در ایران -سنگ و چوب که در زمان هخامنشیان از مصر و لبنان آورده میشدهاند- و زیاد بودن مصالح خشتی و خاک جستجو کرد. همچنین بناهای سنگی هخامنشی برای استحکام لازم باید روی خاک سخت دامنهٔ کوه بنا شوند اما ایرانیان بعد از حملهٔ یونانیها به دشتنشینی عادت کردهیودند.[۲]
رسم نوشتن روی سنگها (سنگنوشتهها) در این دوره ادامه مییابد.
امپراطوری ساسانی حکومتی بر پایهٔ ایدئولوژی و دین واحد بود[۳] که سعی داشت در تمام جنبههای زندگی انسانها تاثیرگذار باشد. در دین زرتشتی چهار عنصر حیاتی (آب، آتش،باد و خاک) مقدس شمرده میشود و کثیف کردن آنها گناه شمرده میشود.[۴] در این میان به آتش از همه بیشتر اهمیت داده میشده، زیرا که نقش پاک کنندگی داشتهاست. رنگ زرد -رنگ آتش- نیز به عنوان رنگ مورد علاقهٔ ساسانیان شناخته شدهاست.
این بنا به صورت مکعبی است کهاز سنگهای حجاری شده با ابعاد مختلف و بدون ملات به صورت دو جداره ساخته شدهاست. این بنا با الهام از سبک معماری دوره هخامنشی ساخته شده اسمعبد آناهیتا فاقد سقف مسطح بودهاست. این معبد را در عمق ۶ متری از زمینهای اطراف خود ساختهاند تا آب رودخانه شاپور به درون آن سرازیر شود. معبد بیشاپور سمبل یک پرستشگاه آب است و میتوان آن را جایگاه نوازش با آب دانست. یعنی تنها عنصری از عناصر چهارگانه که به الهه ناهید منسوب است. سمبل حیوانی این ربه النوع به شکل گاو میباشد که در اطراف معبد، به صورت قرینه یکدیگر قرار گرفتهاست. این معبد نه تنها از نظر معماری، بلکه از نظر رعایت دستگاههای تنظیم و تقسیم و کنترل آب نیز فوق العادهاست.
در ایران ساسانی سه آتشکدهٔ اصلی و بزرگ وجود داشتهاست که با سه طبقهٔ جامعهٔ اجتماعی ایران مطابقت داشتهاست:
آتشکده آذرگشسب یا آتور گشسب معنی آن را آتش جهنده گفتهاند. این آتشکده در آذربایجان قرار داشته و در قرنهای پیش از فتح اعراب مهمترین مرکز مذهبی شاهنشاهی بود. این آتشکده به طبقهٔ رزمیان و سپاهیان اختصاص داشتهاست. مورخان و جغرافیدانان دوران اسلامی، محل آنرا در شیز، در محل تخت سلیمان کنونی میدانند که کنار دریاچهٔ کوچکی واقع شده و ۱۵۰ کیلومتر از دریاچهٔ چیچست (ارومیه) فاصله دارد.
دخمه زرتشتیان را با نام برج خاموشان و برج سکوت نیز میشناسند. این دخمه در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی یزد در حوالی منطقه صفائیه و روی یک کوه رسوبی و کم ارتفاع به نام کوه دخمه قرار گرفتهاست.
کارکرد این برج برای دفن جنازهها بودهاست. در گذشتهٔ دور جنازهها را بالای برج میگذاشتند تا خوراک پرندههای شود. بعدها استخوانها را در چاهی میریختهاند. این کار برای جلوگیری از آلوده شدن خاک بودهاست.
شهر گورمحلی باستانی است در شهرستان فیروزآباد، استان فارس. این شهر در اوایل قرن سوم میلادی به دستور اردشیر بابکان بنیاد شد. گور در زمان آبادانی خود، مرکز بخشی از ایالت فارس به نام کوره اردشیرخورّه بود.
تنها عنصر شاخص باقی مانده از این شهر برجسست که در مرکز دایرهٔ شهر قرار داشته و احتمالا بر آن آتش درست میشده. قطر دایرهٔ شهر ۴۵۰ متر بودهست.
قلعهای که روی کوه قرار گرفته و احتمالا برای دفاع از شهر گور ساخته شده بود. وحه تسمیه قلعه به معنای قلعهٔ دستنیافتنی بودهاست.
کاخ سروستان را بینظیرترین بنای دورهٔ ساسانی دانستهاند. این کاخ در زمان بهرام گور ساسانی و به دست مهر نرسی وزیر معروف او که صدرات یزدگرد اول و یزدگرد دوم را نیز عهدهدار بوده ساخته شدهاست. گنبد روی این کاخ دهانهٔ ۱۵ متری را پوشش دادهاست. استفاده از ستون به شکل کمرنگ وجود دارد. ابعاد و ارتفاع نسبت به دیگر بناهای دورهٔ ساسانی انسانی تر است.
در کاخ سروستان برای نخستین بار گنبد بر روی پلان مربعی قرار میگیرد. کاری که نیازمند گوشهسازی است و به عنصر اصلی معماری اسلامی تبدیل میشود.
تاق کسرا نام کاخ پادشاهان ساسانی در شهر بغداد در ساحل خاوری رود دجله، از مهمترین و آخرین سازههای دوران ساسانیان است. طاق گهوارهای این بنا دهانهای سی متری را پوشش میدهد، تجربهای که تا قرن نوزدهم در شرق تکرار نشد.
فلکالافلاک یا دژٍ شاپورخواست قلعهای تاریخی در مرکز شهر خرمآباد است. قدمت این قلعه به دوره ساسانیان میرسد. ساسانیان شهری با نام شاپورخواست در حدود منطقه کنونی خرمآباد ساختند که بعدها ویران شد و در حدود سده هفتم هجری خرمآباد فعلی به جای آن بنا گردید. قلعه فلکالافلاک در دوره ساسانی کاربرد حکومتی و نظامی داشته و نام فلکالافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شدهاست.
از تفاوتهای معماری ساسانی و معماری هخامنشی میتوانی به نکات زیر به صورت خلاصه اشاره کرد.
نظرات شما عزیزان: